Yerba mate - Dé Zuid-Amerikaanse wonderdrank! (2023)

Heb jij al eens van yerba mate gehoord? Het is dé nieuwe sensatie op gebied van koffie en thee in Europa. Yerba mate wordt al sinds jaar en dag gedronken in Zuid-Amerika. De drank is rijk aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Yerba mate is erg gezond en kan helpen bij verschillende kwaaltjes en aandoeningen. Ook in Europa wordt yerba mate steeds populairder. Onder een aantal topvoetballers als Neymar en Messi is de drank een ware hype. Wat is yerba mate precies en waarom is het zo gezond en populair? Hoe maak je het op de traditionele manier en wat heb je nodig? Waar smaakt het naar? Waar kun je yerba mate kopen? MessyMommy ging op onderzoek uit en geeft antwoord op al jouw vragen. Overtuigd van deze wonderlijke "thee" of op zoek naar een gezond alternatief voor koffie? Wie weet drink jij binnenkort ook wel je eigen yerba mate uit een kalebas met je bombilla!

Wat is yerba mate en waar komt het vandaan?

Yerba mate is een thee die gemaakt wordt van de mateplant (Ilex paraguariensis). De blaadjes van de mateplant worden gedroogd bij open vuur. Zo krijgen ze een lichte rooksmaak. Na het drogen worden de blaadjes fijngemalen. De thee is nu klaar voor gebruik. Yerba mate wordt al eeuwen door de indianen in Zuid-Amerika gemaakt. De indinanen dronken de drank als energiebooster voor een fysieke inspanning. Ze ontdekten ook dat het muttigen van de drank een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Ook vandaag de dag wordt er in Zuid-Amerika nog heel veel yerba mate gedronken. In delen van Brazilië, Paraguay, Chili, Bolivia en Uruguay drinkt men meer yerba mate dan koffie. In Argentinië is het zelfs de nationale drank. Gaat yerba mate nu ook Europa veroveren? Laten we eens gaan kijken hoe je de drank maakt volgens de traditionele manier.

Yerba mate volgens de traditionele manier

Je kunt yerba mate op verschillende manieren maken. Ik doe dit het liefst op de traditionele manier. Het heeft charme en in mijn ogen wordt de thee op deze manier het best bereid. Ook is het een stiekem een soort "me-time" momentje op een drukke dag. Oké, aan de slag!

Wat heb je nodig?

Als je yerba mate op de traditionele manier wilt maken, heb je het volgende nodig:

 1. Yerba mate
  Allereerst heb je natuurlijk de thee zelf nodig. Je weet inmiddels waarvan yerba mate gemaakt wordt. Maar hoe smaakt het eigenlijk precies? Ik vind dat de smaak van de thee het dichts bij groene thee ligt. Yerba mate is een beetje bitter van smaak en heeft een zoetige afdronk. Ik drink zelf graag sterke thee en de smaak van deze thee is intens. Mocht je daar niet zo van houden, dan kun je altijd met de water en thee verhouding spelen. Ook zijn er verschillende merken en smaken op de markt. Zo kun je varianten krijgen waar bijvoorbeeld fruit of kruiden aan toegevoegd zijn. Probeer uit wat het beste bij jou past.
  Yerba mate - Dé Zuid-Amerikaanse wonderdrank! (1)
 2. Kalebas
  Als je yerba mate op de traditionele manier wilt drinken, heb je een kalebas nodig. De kalebas is de cup of drinkbeker waar je uit gaat drinken. Dit zijn oorspronkelijk eigenlijk gewoon de kalebassen (soort pompoenen) die we hier in Nederland ook kennen. Deze wordt uitgehold en gedroogd. Vervolgens kun je er uit drinken. Je kunt ze echter ook van keramiek krijgen. Zelf heb ik een kalebas van keramiek. Waarom? Deze is onderhoudsvriendelijk en heeft toch de vorm die zo handig is bij het bereiden van de drank.
  Yerba mate - Dé Zuid-Amerikaanse wonderdrank! (2)
 3. Bombilla
  De bombilla, die ook wel filterrietje of zeefrietje genoemd wordt, is een rietje om de yerba mate mee te drinken. Het rietje ziet er aan de onderkant een beetje uit als een lepel. Het heeft echter een filter, dat ervoor zorgt dat de blaadjes en takjes bij het drinken in de beker blijven. Je bombilla is dus niet bedoeld om mee te roeren. Vroeger gebruikte men dunne holle takjes of grassprieten om de thee mee te drinken.
  Yerba mate - Dé Zuid-Amerikaanse wonderdrank! (3)
 4. Water
  Tot slot heb je nog water nodig. Allereerst een beetje koud water om de yerba mate voor te weken. En warm (niet kokend) water voor de thee zelf.
 5. Een rustig momentje
  Zoek een rustig momentje om even echt van de thee te kunnen genieten. Zo creëer je meteen een me-time momentje en kun je de smaak goed tot je nemen.

Hoe maak je yerba mate?

Zo, en dan nu het echter werk. Hoe maak je yerba mate? Staan jouw kalebas en bombilla al klaar?

Dosering

Op de verpakking van je yerba mate staat vaak ook informatie over de dosering. Meestal komt dat neer op het vullen van 2/3 of 1/4 van je kalebas. Zelf vond ik het door de vorm van de kalebas lastig om in te schatten wat 1/4 of 2/3 is. Ik ben met de volgende verhouding begonnen: 50 gram yerba mate op 500 ml water. Dit komt bij mijn kalebas neer op 20 gram en 200 ml water, plus een beetje koud water om de yerba mate voor te weken.

Bereiding yerba mate
 1. Bepaal de juiste dosering voor jouw yerba mate en schep dit in de kalebas.
 2. Houdt de kalebas schuin en plaats je hand op de opening van de kalebas.
 3. Draai de beker op zijn kop en schud een aantal keer goed heen en weer.
 4. Draai de beker rustig om en haal je hand van de opening. Het stof op je hand kun je afkloppen.
 5. Plaats je hand opnieuw op de opening en houdt de beker schuin (ca. 45 graden) terwijl je schudt. Zo komen de kleine deeltjes bovenaan en de grote stukjes onderaan in de beker te liggen.
 6. Haal je hand weer van de opening en blijf de beker schuin houden. De yerba mate zit nu dus tegen 1 zijkant van de beker aan. Aan de ander kant onstaat een holte.
 7. Schenk nu voorzichtig een klein beetje koud water in de holte. De yerba mate zal het water opnemen. Op deze manier bescherm je de anti-oxidanten. Tip! Zet je kalebas even met 1 hoek op je bombilla. Zo blijft hij mooi schuin staan, terwijl de yerba mate het water opneemt.
 8. Plaats nu je bombilla in de holte en leg je duim om het staafje van de bombilla heen. Blijf daarbij de kalebas schuin houden.
 9. Schenk nu heet (niet kokend!) water in de holte.
 10. Laat de yerba mate nog even een paar minutjes staan... en drinken maar!

Het is belangrijk dat je bovenstaande stappen volgt. Doe je dat niet, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je het fijne stof van de yerba mate door de bombilla opzuigt. Geloof me, dat is niet lekker ;).

Yerba mate tips van MessyMommy

- Toch niet helemaal duidelijk hoe het werkt? Bekijk dan dit filmpje even!

- Te veel gedoe? Je kunt de thee ook gewoon in "westerse theezakjes" kopen.

MessyMommy test yerba mate

Ik, MessyMommy, denk dat er heel veel planten en kruiden zijn, die een postief effect kunnen hebben op onze gezondheid. Waarschijnlijk kennen we de helft van de gezondheidsvoordelen hiervan nog niet. Als je op internet leest welk effect een plant of kruid kan hebben, dan denk ik wel altijd: eerst zien en dan geloven! Voordat ik deze blog schreef, nam ik de proef op de som. Ik dronk ruim twee weken lang elke dag een kop yerba mate.

Mijn situatie - goed om te weten

Ik ben net weer mama geworden van ons derde kindje. Slapeloze nachten, borstvoeding en nog twee andere kids... Je raadt het al, mijn dagen zijn lang en de nachten kort. Als je niet goed slaapt, merk je dat snel terug in je weerstand. Het gevolg daarvan is dat je sneller een kwaaltje zoals hoofdpijn of een griepje te pakken hebt. Wat fijn als je dan een natuurlijke product kunt gebruiken om je weerstand op pijl te houden.

Wat je verder nog moet weten? Ik geef borstvoeding. Wat ik binnen krijg, krijgt mijn kindje dus ook binnen. Yerba mate bevat cafeïne, dus heb ik het gebruik beperkt tot één kopje per dag. Het geven van borstvoeding zorgt bij mij ook voor een enorme en soms onstilbare honger. Hoewel je bij het geven van borstvoeding niet op een strengdieet mag, is het wel fijn als de eetlust soms iets minder groot is :).

Wat doet yerba mate voor mij?

Later meer over waar yerba mate allemaal bij kan helpen. Nu eerst mijn eigen ervaring. Helpt het mij? Ik heb het gevoel van wel! Het blijft natuurlijk altijd gissen of het echt alleen de thee is die je helpt. In elk geval heb ik het gevoel dat het mij goed doet en op een aantal punten zeker ondersteunt.

Hoofdpijn en vermoeidheid

Sinds ik yerba mate gebruik zijn mij een aantal dingen opgevallen. Zodra ik de drank op heb, zeker als ik moe ben of hoofdpijn heb, lijkt dit daarna een stuk minder te zijn. Punt 1 is dus: minder hoofdpijn en minder moe. De vermoeidheid is overigens niet alleen op het moment zelf minder. Bij dagelijks gebruik voel ik mij overall ook minder moe.

Concentratievermogen

Gelukkig heb ik op dit moment nog verlof. Ik merk dat mijn geheugen mij nog vaak in de steek laat. Ook kan ik mijn aandacht minder goed vasthouden. Voor het schrijven van deze blog, nam ik een lekkere kop van de wonderthee. Tijdens het schrijven kon ik mij prima concentreren. Ik merk dit ook bij dagelijks gebruik. Langzaam aan gaat het concentreren beter en lukt het langer. Punt 2: verbetering van het concentratievermogen.

Hongergevoel

En tot slot de zwangerschapskilootjes. Tijdens de zwangerschap ben ik wat aangekomen. Het valt gelukkig mee, maar die extra kilo's wil ik er natuurlijk graag weer af hebben en ik wil zeker niet aankomen. Op dit moment geef ik nog borstvoeding. Dat brengt bij mij een bijna continu hongergevoel met zich mee. Ik probeer gezonde keuzes te maken, maar het zou toch fijn zijn als dat hongergevoel een beetje minder wordt.

In eerste instantie was het mij niet direct opgevallen. Nu ik ruim twee weken elke dag een kop yerba mate drink, is het hongergevoel minder geworden. Ik heb minder vaak last van een continu hongergevoel.

Yerba mate - Dé Zuid-Amerikaanse wonderdrank! (4)

Ik wil de komende tijd zeker elke dag een kopje yerba mate blijven drinken. Heb ik je al overtuigd van de positieve effecten van yerba mate? Klik dan hier voor alle yerba mate producten! Liever eerst nog wat meer achtergrondinformatie? Lees dan snel verder!

Waarom is yerba mate zo gezond?

 • Om je een beeld te geven van de gezonde stoffen yerba mate bevat, hier een korte opsomming:
 • Vitaminen: A, C, E, B1, B2,Niacine (B3), B5, B Complex
 • Mineralen: Calcium, magnesium, mangaan, ijzer, selenium, fosfor, nikkel, kalium, zink
 • Andere belangrijk stoffen: vetzuren, polyfenolen, saponinen, anti-oxidanten (meer dan in groene thee), aminozuren (15 maarliefst), pantotheenzuur, spoorelementen, chlorofyl en flavonolen.

Franse onderzoekers hebben onderzocht uit wat voor voedingsstoffen yerba mate bestaat. Ze concludeerden dat de thee nagenoeg alle essentiële vitaminen en mineralen bevat, die bijdragen aan een gezond leven. Klinkt goed hè? Bedenk echter wel, dat een kop yerba mate niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van elke vitamine of elk mineraal bevat. Een gezonde levensstijl met de juiste voeding blijft dus erg belangrijk. Neemt niet weg dat een kop yerba mate je daar heel goed bij kan helpen!

Wil je meer weten over waar bovenstaande voedingsstoffen goed voor zijn? Op Vitamine Informatie Bureau vind je meer tekst en uitleg

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Oké, yerba mate bevat dus een heleboel gezonde stoffen en ik heb zelf het gevoel dat het mij goed doet. Maar om welke positieve effecten staat de drank nog meer bekend? Wat kan het doen voor je gezondheid? Na wat onderzoek kwam ik op de volgende top 5 shortlist met positieve, gezonde eigenschappen:

 1. Energie-booster en natuurlijke pijnstiller
  Yerba mate bevat cafeïne. Cafeïne verbetert je concentratievermogen. Je wordt minder snel moe en het kan ook je humeur boosten als je eens met je verkeerde been uit bed gestapt hebt;). Na een kop van de drank voel je je alerter en je reactievermogen neemt toe. Een fijne energie-booster voor als je even een extra zetje nodig hebt. Je kunt het dus vergelijken met het effect van een goede kop koffie. Waarom je dan toch beter voor yerba mate kunt kiezen? Naast de stimulerende effecten, heeft de drank tegelijkertijd ook een rustgevende werking. Dit komt doordat yerba mate stoffen als theobromine bevat. Op die manier kun je van de positieve effecten van de caffeïnie genieten, zonder het "nerveuze" effect dat koffie kan hebben. Let wel, zoals ook voor andere cafeïne houdende dranken geldt: drink het met mate.
 2. Versterkt het imuunsysteem en het zenuwstelsel
  De blaadjes van de mateplant bevatten polyfenolen. Polyfenolen zijn fytochemicaliën, die dienst doen als sterke anti-oxidanten. Daarnaast bevatten de bladeren saponinen. Ook dit zijn fytochemicaliën die je immuunsysteem sterker maken. Een hoop moeilijke woorden, maar het komt erop neer dat je met een sterk immuunsysteem minder snel last hebt van kwaaltjes en minder snel ziek wordt.
 3. Spijsvertering en hartziekten
  Stoffen in de yerba mate stimuleren de galproductie voor de maag. Het gevolg daarvan is, dat je darmen schoner blijven doordat maagbacteriën beter worden afgebroken. Zo bereiken ze je darmen niet. Je voedsel verteert daardoor ook beter, met een betere spijsverterking tot gevolg. De thee voorkomt ook de ophoping van cholesterol en vet in de slagaders, wat minder kans op hartziekten betekent.
 4. Helpt bij afvallen
  Het is wetenschappelijk bewezen dat yerba mate kan helpen bij het verliezen van gewicht. Onderzoekers volgden 12 weken lang een groep mensen met overgewicht. De helft van de groepkreeg dagelijks 3gr yerba mate toegediend, de andere helft kreeg een placebo. De groep die de yerba mate gebruikte verloor gemiddeld 0,7kg aan lichaamsgewicht. De groep met de placebo's kwam gemiddeld 2,8kg aan.

  Hoe dat kan? Yerba mate neemt het hongergevoel wat weg. Ook helpt het bij het verbranden van de vetcellen. Wat bij onderzoeken opviel, is dat vooral het ongezonde buikvet werd verbrand. De mateplant kan dus goed helpen bij het afvallen in combinatie met een gezonde levensstijl.

 5. Natuurlijke pijnstiller
  Naast het boostende effect, is yerba mate ook een natuurlijke pijnstiller. Het kan helpen tegen hoofdpijn of gewrichtspijn. Met name reumapatiënten kunnen baat hebben bij het gebruik van deze wonderdrank. Een duidelijke verklaring waarom mijn hoofdpijn minder lijkt te worden na een kop van de drank.

Waar kun je yerba mate kopen?

En? Ben je nieuwsgierig geworden naar deze wonderdrank? Dan wil je vast weten waar je de drank kunt kopen! ietsGezond heeft een mooi assortiment met yerba mate producten. Neem hier snel een kijkje!

Terug naar alle blogs

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated: 02/06/2023

Views: 5317

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.